Recept: Zuurkool met zalm

Wanneer ik bij mijn ouders langs ga, wil ik meestal ook blijven eten. Terwijl ik niet echt van het vooruit plannen van maaltijden ben, is mijn vader dat wel. Als ik aangeef dat ik in het weekend langs kom, is de eerste vraag dan ook of ik mee eet. De tweede vraag is dan of ik de geplande maaltijd wel ‘mag’ eten. Regelmatig is het een recept dat via ah.nl of een soort gelijke site gevonden is, wat meestal betekent dat het niet paleo-proof is.

Alhoewel de meeste recepten op internet van de avg/pasta/rijst variatie zijn, kan je er wel inspiratie uit halen. Meestal is er met een paar aanpassingen wel iets van te maken dat paleo verantwoord is. Zo heb ik een zuurkoolschotel recept dat mijn vader voor ons had klaar gemaakt en waar ik de laag aardappelen van de zuurkool moest scheiden en de ananas uit blik maar voor lief nam, later thuis aangepast tot een volwaardige paleo maaltijd. Deze post draag ik dan ook aan mijn vader op om te laten zien dat je best mag experimenteren met recepten! En ik geef er dan ook meteen twee voorbeelden bij.

 

Zuurkool met zalm – variatie 1

Ingrediënten:

- verse zuurkool
- zalmfilet
- zoete aardappel
- rode paprika
- gedroogde oregano
- blauwe bessen*
- kokosolie/ghee

* In het oorspronkelijke recept ging ananas uit blik. Dit is niet paleo, maar verse ananas zou natuurlijk wel kunnen. Ik heb hier gekozen om de ananas te vervangen door ander fruit, namelijk blauwe bessen.

Bak dan de zoete aardappel blokjes/schijfjes in kokosolie/ghee. Bak/stoom/grill de zalm gaar. Verwarm de zuurkool met de bessen, paprika en oregano.

Of maak een ovenschotel met bovenop (1) de plakjes zoete aardappel besmeerd met olie/ghee of (2) een laag puree van gestoomde bloemkool, eventueel met zoete aardappel, kokosroom en oregano.

 

Zuurkool met zalm – variatie 2

Ingrediënten:

- verse zuurkool
- rode paprika
- (gerookte) zalm
- verse mango*
- aubergine
- spek/bacon
- gedroogde oregano
- kokosolie/ghee

*De keuze voor mango kwam in dit geval door een aanbieding. Naar gelang het seizoen kan ik mij ook ander (zuidelijk) fruit voorstellen. Misschien weer bessen, of pruimen/perziken.

Besmeer de aubergine schijfjes met olie/ghee, beleg ze met plakjes spek en bestrooi ze met oregano. Plaats ze onder de grill.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>