Paleo Pasen

De commerciële ‘paasviering’ met al zijn zoete broodjes en andere suikerbommen is verre van paleo te noemen. Ik vind het een kwelling om in deze periode een supermarkt binnen te stappen en moet bekennen dat ik na mijn challenge wel een keer bezweken ben voor een zak paaseitjes met avocaatvulling.  Helemaal niet de moeite waard uiteraard en ik had ook veel liever een blok zelfgemaakte chocolade gehad met echte advocaat, maar ja dan zit je weer met zo’n fles.. En voor zelf maken heb je weer een fles sterke drank nodig, dus tsja..

Terwijl in de winkels de schappen vol liggen met deze zoete troep, vieren de Joden vanavond Seider. Een traditionele maaltijdviering op de vooravond van het Joodse vrijheidsfeest Pesach, dat loopt van 26 maart tot 1 april. Gelijk met de Goede Week (of lijdensweek) in het Christendom, dat de laatste 7 dagen van de vasten- of veertigdagentijd* beslaat.


Deze sobere viering past veel beter bij de paleo leefwijze. Alle producten die tijdens de Seideravond op tafel liggen, hebben een betekenis. Het is voedsel dat tot nadenken stemt. Er wordt immers gevierd dat het volk bevrijd werd van de slavernij.

 

Dat is pas Mindfull eten!

 

Ik besloot vanavond ook een Seidermaaltijd klaar te maken.

 

Joden mogen tijdens de Pesach geen producten met gist nuttigen of zelfs maar in huis hebben. Omdat het Joodse volk tijdens de uittocht uit Egypte geen tijd had om broden te laten rijzen, eten ze tijdens Pesach de welbekende ongerezen broden, matzes.


Matzes zijn makkelijk zelf te maken van een alternatieve meel variant.


Maal in een vijzel lijnzaad en zonnebloempitten fijn, voeg een theelepel henneppoeder en chiazaad toe en maak er met wat water en deeg van. Uitsmeren op een plaat met bakpapier en 20 min op 160°C in de oven.

 

Daarnaast vind je op de Seiderschotel nog Maror, Chazerot, Zeroa, Beitzah, Karpas en Charoset. Alles volledig paleoproof.

Zeroa: gebraden beentje (geen varkensvlees)
Wordt niet gegeten!
Staat symbool voor 1ste offer, offerlam

Beitzah: gekookt ei
Staat symbool voor 2de offer

Maror: bitter kruid (bijv. radijs, mierikswortel)
Staat symbool voor de onderdrukking van het Joodse volk in Egypte, slavernij.

Charoset: vruchten/noten pasta (appel, walnoot, dadel)
Staat symbool voor de klei voor de bouw van huizen & bevrijding

Karpas: niet bittere groenten (bijv. aardappel, ui)
Wordt gedoopt in zout water.
Staat symbool voor de tranen van de Exodus.

Chazerot: bittere sla (bijv. witlof)
De bladeren zijn zacht van smaak, maar de stam is hard en bitter.
Staat symbool voor de aanpak van het Joodse volk door de farao, eerst zacht en gevoelig later dwang tot harde arbeid.

De handen worden voor het eten ritueel gewassen. De matze wordt gegeten. Dan de maror gedoopt in charoset. Dan een sandwich van matze en maror. De chazerot wordt in combinatie met de maror gegeten.
(met dank aan het internet, dus excuus voor mogelijke fouten)

Bij de Seiderviering horen nog een heleboel traditionele handelingen waar ik verder niet mee bekend ben. Ik ben Christelijk opgevoed en ik ken Pesach alleen van de paasmaaltijden die we vroeger op de basisschool en in de kerk met Pasen aten. Volgens de joodse traditie is het Pesach feest alleen voor de joodse gemeenschap, maar aangezien volgens het christendom Jezus zelf ook Pesach zou hebben gevierd, wordt er in de christelijke gemeenschap ook vaak een soort van Seidermaaltijd gevierd. Het christelijke Paasfeest is deels geïnspireerd op het joodse Pesach (met nieuwe symboliek voor kruisiging en opstanding) en beiden vinden weer hun oorsprong in het lentefeest. Vandaar dat paaseieren, paashazen en ode aan nieuw leven tegenwoordig rustig door elkaar lopen met Pasen.. Het is allemaal maar moeilijk uit elkaar te houden, dus neem alsjeblieft geen aanstoot aan dit verhaal.

Verder wens ik iedereen een goede ‘Goede Week’/’Pesach’ en lente toe! :)

Wat zijn jou (gezonde) paastradities? Laat hieronder een comment achter of plaats een berichtje op onze facebook pagina!

 

*De veertigdagentijd begint na carnaval en loopt tot Pasen. De zondag voor Pasen (Palmzondag) begint de viering van de lijdensweek van Jezus met zijn intocht in Jeruzalem, dan op (Witte) donderdag het laatste avondmaal en het verraad door Judas, op (Goede) vrijdag de kruisiging van Jezus, op (Stille) zaterdag de grafrust en op Paaszondag zijn opstanding uit de dood.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>