Paleo dieet

Wat houdt het paleo dieet precies in? Eigenlijk is ‘dieet’ geen goede omschrijving. Het gaat namelijk om een levensstijl. Het omvat namelijk veel meer dan alleen eten en drinken. Het doel is om een optimale versie van jezelf te worden door middel van het juiste eten en een evenwichtige levensstijl. Sport en rust zijn hierbij erg belangrijk.

Om dat doel te bereiken, probeer je zoveel mogelijk te leven als een oermens, de jager-verzamelaar. Door de tijd heen zijn we aangepast op het voedsel wat deze mens at. Van zo’n 200.000 jaar tot ongeveer 10.000 jaar geleden aten wij vooral vlees, vis, eieren, groenten, fruit, noten en zaden. Puur natuur. Geen geraffineerde suikers, granen en zuivel. Daarna kwam de agrarische revolutie en gingen we steeds meer koolhydraten eten en werd het eten eenzijdiger. Ook ging de mens minder bewegen. Je raadt het al: de mens werd steeds ongezonder. Door de industriele revolutie kwam het bewerkte voedsel op de markt, vol met chemische smaak-, geur- en kleurstoffen.

Bovendien zit het helemaal niet in onze natuur om zoveel te zitten, naar een beeldscherm te staren, ‘s nachts door te werken of met zware stress te leven. Hier worden we dik, ongelukkig en vooral ongezond van.

Gelukkig is het tegenwoordig een optie om zoveel mogelijk te gaan leven als een oermens. Maar dan wel in de 21ste eeuw. Natuurlijk ga je niet door het bos rennen in een dierenvel met een speer in de hand. Maar je kan wel je eet-, sport- en leefpatroon aanpassen. Een kort overzicht hoe je dat kan doen.

Dieet
Probeer zoveel mogelijk onbewerkt, natuurlijk voedsel te eten. Denk als een oermens: zou ‘ik’ dit 200.000 jaar geleden ook hebben herkend? Natuurlijk mag je je wel aanpassen aan de mogelijkheden die een supermarkt (of natuurwinkel, biologische supermarkt, markt) je biedt. Denk bijvoorbeeld aan vers geperst vruchtensap of varkensreepjes. Maar hou het zo puur mogelijk.

Sport
Vergeet het urenlang zitten op een hometrainer. Het heeft geen zin om de nadruk te leggen op het verbranden van calorieën. Je verbrandt namelijk te weinig om echt af te vallen. Bovendien verbrandt je naast vet ook spieren. Het is beter om de training korter te maken en je meer te focussen op krachttraining. Crossfit is op dit moment een opkomende trend en past helemaal binnen de filosofie van paleo.

Leefstijl
Naast eten en sport is rust belangrijk. Als het donker werd, ging de jager-verzamelaar slapen. Probeer dus na zonsondergang niet teveel meer achter de computer of voor de televisie te zitten. Dim ook het licht. En probeer de slaapkamer zo donker mogelijk te maken met verduisterende gordijnen en het weghalen van een wekkerradio met veel licht. Slaap het liefst tussen de acht en negen uur per nacht.

Naast slapen, is het natuurlijk belangrijk om ook overdag niet de hele dag achter de computer te zitten. Beweeg, ga naar buiten en neem af en toe even pauze. Ga met fietsen of lopen als het kan. Probeer grote stress te vermijden, al is dat soms lastig. Sporten, goed slapen en eten zullen je daarbij helpen, net als proactief handelen en positief denken.

Doel
Misschien wil je graag afvallen, meer energie krijgen of gezonder leven. Dit kan allemaal met het paleo dieet. Geef het een kans! Op rauwenprimtief.nl vind je recepten, tips en nog veel meer om er mee aan de slag te gaan.