Recept: Boerenkool ‘stamppot’

Met de eerst (natte) sneeuw in Nederland was het vandaag perfect stamppot-weer! Zo’n heerlijk dampend bord boerenkool bijvoorbeeld :)

MГЎГЎr zie daar, het ‘winterkost’-probleem voor de paleo’ers.. We eten geen aardappelen (en geen rookworst). Boerenkool uit de oven mag dan een lekkere snack zijn, maar als volwaardige avondmaaltijd kan het zГ©ker niet doorgaan. Dus hoe krijgen wij zo’n overheerlijke typische winterse stamppot maaltijd op ons bord?

Gelukkig is daar de zoete aardappel!Р’В Je kan natuurlijk heel simpel oma’s stamppot recept volgen en de aardappel vervangen door zoete aardappel.
Г’f.. В Je maakt een net watВ spannendereВ variant met een wat ongewoon stamppot ingrediГ«nt, geitenyoghurt!

 

IngrediГ«nten:

- boerenkool
- zoete aardappel (bataat)
- spekjes
- rundervinkje
- bloemkool
- nootmuskaat
- himalaya zout
- peper
- geitenyoghurt (of kokosroom)
- ghee/kokosolie, om in te bakken

 

Bak de blokjes zoete aardappel met de spekjes, in ghee/kokosolie, op in een koeken-/hapjespan. Bestrooi de rundervink met wat peper en braad deze gaar. Meng de boerenkool door de bataat/spekjes mix en bak deze op laag vuur (met deksel) gaar. Mensen die geen varkensvlees eten kunnen de spekjes en rundervink misschien inruilen voor rundvleesreepjes? Al mis je dan wel die typische stamppot/spekjes smaak. We hebben de rookworst ook al moeten inleveren natuurlijk..

In een tweede pannetje de fijn gehakte bloemkool roosjes in een laagje water koken. Wanneer deze gaar zijn, pureren met staafmixer of in blender. Geitenyoghurt, nootmuskaat en peper/zout naar smaak toevoegen aan de puree. Wanneer je geen geitenyoghurt wilt eten, kan dit vervangen worden door kokosroom.

Je kan de zoete aardappel natuurlijk ook mengen met de bloemkool puree. Ik bedacht de bloemkool puree er pas op het laatste moment bij. Vandaar dat ik het los van elkaar had.

Zorg ervoor dat het lekker warm is als je het eet. :)

Kom maar op met die vorst! Wij zitten wel heerlijk te genieten van een warm bord ‘paleo-proof’ boerenkool stamppot.

 

———————
Probeer voor een snelle éénpans lunch variant eens spekjes, grof geraspte bataat en boerenkool uit de wok:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>